Prestopimo z Gregorčičem pomladni prag
21. 03. 2009, Kobarid


ALEA JACTA EST

Danes, na prvi dan pomladi in svetovni dan poezije, pozdravljamo pomlad znotraj in zunaj nas. Nekaj je v zemlji in zraku, kar nas in vse kar je, dela boljše in košate in nas polni s tisto kozmično energijo, ki dela žene bolj rodne in zemljo plodno. Je prst in brst in trs in je prebujanje in rojevanje od misli do besede in od semena do sadu. Prav tej pomladi literarni ustvarjalci, predvsem iz Posočja in Benečije, danes darujemo svoje pesmi in se ob tem poklanjamo in zahvaljujemo Simonu Gregorčiču za njegovo človeško in poetično maksimo, ki preveva naš rod od nekdaj do tu in zdaj. V obliki šopka, ki mu ga polagamo v roke, ga prebujamo, naj ga naše cvetje doseže, kjerkoli že je.
                                                                                                                                           
                                                                                             Ksenija Zmagaj
             

Brali smo: Meta Strgar, Eni Marka, Zlatko Smrekar, Špela Mrak, Marina Cernetig, Marjeta Manfreda Vakar, Patricija Logar, Luisa Battistig, Ksenija Zmagaj, Melita Marka, Claudia Salamant, Andreina Trusgnach, Marta Šavli, Vida Škvor, Rafael Lapajne in Ana Podgornik.

Glasbeno so nas spremljali: Anja Skočir, Sandro Carta, David Clodig in Pietro Ciranda.

Program je povezovala Katja Roš


Drobci odmevov:


Alpski val
19.03.2009

Prva odprta počastitev svetovnega dne poezije letos tudi v Posočju


… Organizacija Unesco je prvi pomladni dan že leta 1999 razglasila za svetovni dan poezije; po vsem svetu tako že 10 let potekajo številne prireditve posvečene pesniški besedi. V Sloveniji je najbolj priljubljeno Odprto branje, ki poteka v KUD-u France Prešeren v Ljubljani, prvi pesniški maraton v Posočju pod naslovom Prestopimo z Gregorčičem pomladni prag pa se obeta na letošnji svetovni dan poezije…


http://www.alpskival.net/12/o/1685


Primorske novice
marec 2009

Poetični pozdrav pomladi


Prvi dan pomladi in svetovni dan poezije so pesniki iz Posočja in Benečije pozdravili s prvim branjem poezije na prostem pri spomeniku pesnika Simona Gregorčiča v Kobaridu. Sobotni dogodek je kljub mrzlemu, vetrovnemu vremenu uspel in naj bi postal tradicionalen. Organizatorji pesniki Zlatko S., Marjeta M.V., Ksenija Z., so s povezovalko Katjo R., in Anjo S., glasbeniki iz Benečije in 16 pesniki pripravili dogodek, ki je ob podpori Turističnega društva Livek, Občine Kobarid in drugih izzvenel v lirično izpoved in radost svobodnega ustvarjanja.