PRESTOPIMO Z GREGORČIČEM POMLADNI PRAG 2011

UVODNE MISLI IN POZDRAV
Hvala, Salamandra Salamandra, za prijeten glasbeni sprejem, v imenu KD PoBeRe še enkrat lepo pozdravljam vse, v galeriji Fundacije Poti miru v Posočju in vas vabim, da se s prireditvijo Prestopimo z Gregorčičem pomladni prag že tretje leto zapored poklonimo poeziji. UNESCO je leta 1999 na svojem zasedanju v Parizu 21. marec, prvi pomladni dan posvetil prav njej, z namenom, da s poetičnim izrazom vsi podpremo jezikovno raznolikost in ponuditi jezikom, ki jim grozi izumrtje, priložnost biti slišani v svojih skupnostih. Pomeni vrnitev k ustni tradiciji recitalov, obnovitev dialoga med poezijo in gledališčem, plesom, glasbo in drugimi zvrstmi umetnosti in tako naprej.

Še bolj človeški pomen tega dne je zaznati v besedah generalne direktorice UNESCA Irine Bokove, ki jih je izrekla lani ob tem času: Poezija nam odkriva, da si vsi posamezniki, povsod na tem svetu, delimo ista vprašanja in občutke. Je vidik naše svobode. Je nekaj, kar nas dela človeške. Odkrivanje nove pesmi je upati si vstopiti v jezik in čustva, občutljivost Drugega ne glede na zemljepisno razdaljo.

Danes bomo vam in drug drugemu brali pesmi članice, člani KD PoBeRe, zvesti prijatelji iz Benečije, Podbrda, Idrije in drugih krajev Primorske.

Ni vrnitve nazaj, čeprav, še bodo rasle rože… Drug za drugim sta odšla, Ivan Volarič - Feo in Zlatko Smrekar. Sebe sta nam pustila v svojih pesmih, vabljen vsak, ki tako čuti, da izbere kakšno, tam so na mizi in nam jo prebere, v spomin nanju.
Branje je odprto. Vsak lahko prebere katerokoli pesem, svojo, Gregorčičevo, Feovo, Zlatkovo ali pesem koga drugega.

Morda bi se spodobilo, da letos začnemo z Gregorčičem, saj si že tretje leto zapored
za to prireditev izposojamo njegovo ime.

Simon Gregorčič, pravi Saša Vuga, je vsekakor prvi umetniški glasnik naše pokrajine in ljudi. Gregorčič so naši dedje, so naši očetje. Nosili so ga v zaporniški culi, v vojnem nahrbtniku. Danes govoriti o Gregorčiču, je samo obnovitev zaveze ljubezni in velikega spoštovanja do tega brata in pesnika preroka. Veljal je za najbolj čistega glasnika lepih vzorov. Eno glavnih znamenj njegove poezije je bil boj med idealizmom njegovega krščansko-teističnega svetovnega nazora in pesimizmom njegove melanholične narave. Samo 5 let v življenju tega moža je bilo srečnih. Njegova kobariška leta. In ko je prišla k Soči Dragojila Milekova in sta se dobivala zvečer pri Kotlarju, v sobi, ki nosi danes častno ime Gregorčičeva. O njem med drugim tako Saša Vuga.


KD PoBeRe odločilo izdati pesniško zbirko Zlatka Smrekarja. Njegovi starši so nam prijazno zaupali Zlatkove zgodnje rokopise in tipkopise, ki so v glavnem že vsi v računalniškem zapisu. Ana Balantič, pesnica iz Idrije, se posveča oblikovanju naslovnice in vsebine knjige. Devet let je imel, ko je napisal svojo prvo pesem. Rad se je izražal skozi pesmi in že v najstniškem obdobju mu je  bilo veliko do tega, da nam zapusti sebe v njih. Največ pesmi je iz srednješolskega obdobja in iz zadnjih štirih let.

Salamndra salamandra
je avantgardna in eksperimentalna glasbena skupina s Tolminske, ki brez predsodkov išče in preizkuša vedno nove zvoke v glasbi, dopušča svobodo izražanja občutkov, misli vsakega posameznika in skozi glasbo raziskuje trenutne odnose med njimi in vsemi udeleženimi. Igrajo na instrumente iz Afrike in Indije, največ pa na instrumente, ki so jih iz vsakdanjih pripomočkov napravili doma. V treh letih so izdali 3 zgoščenke, na zadnji - leta 2008 - so sodelovali tudi s Feom, ki se jim je nato kot član pridružil. Večkrat so v Čadrgu organizirali Festival narave in glasbe, posneli pa so tudi glasbeno podlago dokumentarnega filma Trenutek reke.

Ivan Volarič - Feo
, avtor 8 pesniških zbirk, glasbenik, igralec je s poezijo in z nastopi zaznamoval pomembne avantgardne skupine in združbe, sodeloval na vseh vidnejših alternativnih prireditvah in festivalih. Je pesnik socialnega angažmaja, konceptualist, pisec konkretne poezije, mojster eksperimentov z jezikom.
Njegov prijatelj Marko Brecelj je o njem dejal: "Mnogo nas je, ki mislimo, da te imamo radi, ker si v nas vtisnil sledi svoje nadarjenosti, prisrčnosti in naivnosti. Če se bi komu ljubilo zbrati in oklestiti te vtise, bi gotovo nastalo močno delo o velikem in toplem človeku, ki je zelo preraščal svoj čas in okolje, a se je obnašal kot kmet in neizkoreninjen domorodec. Damjana Teodorović pa je o njem med drugim zapisala: Feo je najraje pisal v svoji kuhinji, za jedilno mizo, ki je stala tik ob oknu, skozi katerega je imel čudovit pogled na vrh Krna. Na Soči (pod tolminskim ali volčanskim mostom) je ustanovil svojo državo Izbeglistan, ki biva po svojih zakonih in ima svoja pravila. Tam je svet pravičen, dober, pošten in lep.

Živel Izbeglistan!


Marjeta Manfreda Vakar
2011PomladniPrag0001
2011PomladniPrag0002
2011PomladniPrag0003
2011PomladniPrag0005
2011PomladniPrag0006
2011PomladniPrag0007
2011PomladniPrag0008
2011PomladniPrag0009
2011PomladniPrag0010
2011PomladniPrag0011
2011PomladniPrag0012
2011PomladniPrag0013
2011PomladniPrag0014
2011PomladniPrag0015
2011PomladniPrag0016
2011PomladniPrag0017
2011PomladniPrag0018
2011PomladniPrag0019
2011PomladniPrag0020
2011PomladniPrag0021
2011PomladniPrag0022
2011PomladniPrag0023
2011PomladniPrag0024
2011PomladniPrag0025
2011PomladniPrag0026
Odmev na pomladni dogodek  - Ana Balantič:

http://modrasrebrina.blogspot.comNekaj misli Marine Cernetig, objavljene v Novem Matajurju:

Srečanje se je začelo s poklonom poeziji ob Gregorčičevem spomeniku, kjer so položili šopek "cindulin" na Gregorčičev kip in je zbrane nagovoril Aldo Clodig, podpredsednik KD PoBeRe...

KD PoBeRe je 1. marca imelo v Kobaridu, v prostorih Društva upokojencev, zbor članov. Za predsednika društva je bil izvoljen mlad umetnik z Livka, Jani Skočir. Ukvarja se s slikanjem (njegovi portreti so bili na ogled v Bardu za praznik emigrantov) in igra v livško-beneški skupini Evil Kevil, ki je nastopila tudi na zadnjem Sejmu beneške piesmi...