VEČJEZIČNO SREČANJE NA ŠTUPCI (STUPIZZA)

06.08.2011
V soboto, 6. avgusta se je na Štupci (Stupizza) odvijalo večjezično srečanje z naslovom Srečanje z Nadižo ob Nadiži. Prireditev je bila v organizaciji Inštituta za Slovensko kulturo iz Špetra s sodelovanjem KD PoBeRe. Odvijala se je na zelo lepi lokaciji na drugi strani Nadiže, kjer je objekt v lasti Univerze iz Vidma. Objekt je imenovan Vasica medvedov. Urejena je učna sprehajalna pot, sam objekt pa je opremljen z dvorano za prireditve in projekcije.

Po uvodnem nagovoru Marine Cernetig in Brune Dorbolo (bivša županja Špetra) nas je pozdravil še župan Podbonesca (Pulfera).Nato smo si ogledali umetniški film Darka Rutar iz Tolmina o Nadiži (KD PoBeRe). Zatem je sledil dokumentarni film Andrea Marmai - Magda Minotti » Sopra i ponti e sull Acqua…il Natisone« - zanimiv dokumentarec o mostovih na Nadiži.

Za konec smo si ogledali še film Giacinta Iussi »Uodanoj, spiritelli d`acqua »pravljično pripoved o duhovih in pravljičnih bitjih ob Nadiži.

Večer je bil zelo pester ravno zaradi tega,ker so vsi trije filmi govorili o Nadiži, ampak vsak na svoj način in s svojim pogledom. Dvorana je bila nabito polna z obiskovalci in mislim da smo vsi imeli en čudovit večjezični večer. Nazaj na drugi breg smo se sprehodili ob soju bakel, ki so nam osvetljevale pot in naredile večer še lepši, bolj romantičen.

Darko Rutar