Blagoslov skromnosti in topline pod rdečo luno v Medei


Festival Acque di acqua, 15. junij 2011 ob 20.45 h


Bilo je tako lepo in preprosto.

Skupaj z varovanci iz bivalnega, izobraževalnega in rehabilitacijskega zavoda Villa Santa Maria Della Pace, zbranimi  v literarnem društvu Gruppo Poeticando,  smo v čarobnem parku za dvoriščem zavoda v furlanski Medei pod krošnjami starih mediteranskih dreves v temi, obsijani z lučmi in prijaznimi pogledi navzočih na sedmi postaji mednarodnega Potujočega festivala poezije in glasbe Camminando camminando, posvečenega furlanskemu pesniku Lucianu Morandiniju, brali svoje pesmi še Maurizio Benedetti, Giovanni Fierro in jaz.


Predstavili so nas na zelo oseben način. S tem, kar imamo radi in česar nimamo radi. Jaz imam rada Leonarda Cohena in nimam rada institucije Katoliške cerkve. Brala sem v slovenščini, v italijanščini pa je moje pesmi bral Francesco Tomada. Pred dvema letoma sem ga v San Mauru očarala s pesmijo Zakaj v daljni kraj, s podnaslovom Manifest in on mene s svojo Il negativo  e l' immagine istega leta ob Soči pod Volarjami. In tako sva začela drug drugemu brati prevode.

                                                                           Pomirjena sem in hkrati ganjena in srečna, da sem lahko svoja čustva in misli zaupala ljudem, odvisnim od pomoči in ranljivim na podoben način, kot sem tudi sama. Tako dobro, dobro mi je dela njihova odprtost in nepreračunljivost. Spontane in preproste kretnje zaupanja v bližino, topla človečnost. Nekaj se je v meni zganilo. Srce. Bilo je toplo še dolgo po tem. Tisti večer sem bila odrešena občutka pomembnosti in moči. Hvala bogu. Lahko sem se sprostila. In bila samo Človek. Lahko sem sprejela svoj hendikep. Še danes sem globoko hvaležna za Robertovo povabilo in doživetje v parku.
                                                      
Toplo so me sprejeli. Roberto Marino Masini in njegova žena, ki sta v zavodu zaposlena, poskušata skupaj z drugimi odpreti ta prostor za srečevanje in skupno umetniško ustvarjanje. S prebivalci zavoda so ustanovili gledališko skupino in tisti dan so nekateri brali tudi svoje pesmi. Upam, da bodo gospe v rdeči obleki, ki je sedela poleg mene, pomagali izdati pesniško zbirko. Žal je nisem razumela, a nekaj ljudi, ki jo je, mi je dejalo, da piše zelo, zelo dobro! Ja, zaupala mi je, da je bila njena nona Slovenka. Jaz pa njej, da je bil moj nono Furlan.
                                                              
Z neba je zamolklo žarel opečnato rdeči krajec.

Luna se je skrila v zemljino senco in že tako čarobnemu vzdušju v parku dodala še več čarobnosti...

Približal se mi je moški s časopisom v roki in mi vznemirjen od čudeža na nebu pokazal članek o popolnem luninem mrku.
 

Ja, bil je čarobni večer!


Marjeta Manfreda Vakar
VALORE ALLA PAROLA Serata di Poesia

Si e appena conclusa la prima serata di "Teatro e dintorni" dedicata alla poesia. Valore alla parola: e stato questo uno dei temi portanti della manifestazione, parola che andrebbe riscoperta, riascoltata, rivalorizzata. Quale modo migliore di iniziare, quindi, se non quello di prestare attenzione a chi ha qualcosa da dire? E le persone che si sono presentate al microfono quella sera, sia che provenissero da lontano, sia che provenissero da vicino, sia che condividessero con quel parco una parte della loro vita quotidiana, ce l'avevano qualcosa da dire, su se stessi e su quello che ci gravita attorno. Persone, che come tutte le altre sono nate in un certo periodo storico, sono state bambine, hanno collezionato dei ricordi e  sono diventate uomini e donne unici, con i loro pregi e difetti, con le loro passioni e i loro desideri. Questo e il modo, forse il piu diretto ed il piu semplice in assoluto, in cui sono stati presentati i poeti: dal gruppo "Poeticando" residente al Centro fino ai poeti ospiti, Marjeta Manfreda Vakar, Maurizio Benedetti e Giovanni Fierro.
Il tutto incorniciato da altri momenti di "intrattenimento culturale" realizzati con il contriuto del gruppo Teatrodanza, un altro "braccio operativo" dell'Associazione Culturale IL CERCHIO, residente proprio a Medea. Per concludere da dove si era partiti dunque, valore alla parola, nella sua molteplicita di forme ed espressioni, nella sua immediatezza o nel suo essere semplicemente taciuta o lasciata intuire dietro a gesti.


Scritto da Stefania Turus