BESIEDE TELE ZEMLJE IN KR' NEKI
V IDRIJI, 12. in 18. NOVEMBRA 2010
Poslušajte zvočni posnetek z literarnega dogodka v Idriji!
MP3 Player requires JavaScript and the latest Flash player. Get Flash here.
Prelagamo, da si preberete še zapis o literarnih dogodkih, kot ga je občutila in zabeležila Ana Balantič v svojem blogu, ki ga najdete na:

http://modrasrebrina.blogspot.com/


sobota, 20. november 2010

12. november

Ko so se ustanovili PO. BE. RE. Posočje, Benečija in Rezija, verjetno niso pomislili, kako daleč bo segel njohov glas. Ja, ravno do roba, kjer se še reče Primorska. V Idrijo.

Po več letih prijateljevanja ob literarnih srečanjih, sem dodobra spoznala njihovo poezijo in glasbenike. Zakaj pa jih ne bi spoznali tudi v našem mestu in zakaj ga ne bi tudi oni, in na povabilo so se odzvali z veseljem. Literarno društvo RIS in KUD Avgust iz Idrije sta prijazno odprla vrata Mestne kavarne. V njej sta se zgodila dva čudovita večera poezije in glasbe iz instran in tostran nekdanje meje. Prvi večer "Besjede tele zemlje" 12. nov. so nastopajoči pesniki dali v svoji predstavitvi največ poudarka jezikovni pregradi, ki je še vedno prisotna in še kako boleča za slovensko manjšino onstran. Slovensko narečje, ki ga s sabo vlečejo, po nekaterih virih iz enajstega stoletja ali še prej, nikoli ni našlo pravega mesta.

"Da smo veseli, de za tuole smo tudi z našim majhnim kamanam, pomagali zazidat tele zgodovinski uspeh, ki vide skor use slovence zbrane u veliki hiši, ki se imenuje Evropa," pravi narečni pesnik, prozaist in pisec dramskih del Aldo Klodič ustanovitelj kult. društva Rečan. Tako nam je prebral iz svoje pesniške zbirke:

Kajšan ti poreče:
Če puode napri takole,
umarjemo preca le usi.
Pa toule nie ries an na bo.
Pustita nam piet takou,
k` nam je všeč,
guorit an uekat,
pisat an še brat
po tistim jeziku,
ki mat na zibiel
z vso nje ljubeznijo navadla nas je.
Pustita nam imiet vse bratre za bratre,
vso našo družino nazaj kupe diet.
Pustita nam rože po našim nasadit,
zvonit za novico naših zvoni:
potle bota vidli,
če znamo že mi
veselo zavriskat,
ku včasih ste vi!


Nekaj razmišljanj o svojih prijateljih zamejcih, je razpredel prof. Tomaž Pavšič in nas počastil z izbranim branjem njihove poezije. Da je njihov jezik še kako živ, so nam v svojih pesmih zaupali še pesniki; Aldo Klodič, Ricardo Rutar, Vojko Rutar, Marjeta Manfreda Vakar in Andreina Trusgnach. Glasbene iskrice v beneškem taktu pa sta pričarala harmonikarja Franco in Christopher.

Kavarna prepolna emocionalnih občutji je pokala po šivih. Odzivi poslušalstva po dve urnem programu so bili v znamenju vzdihov po še.

V drugem večeru z naslovom "Kr` neki" 18. nov. smo se posladkali z izbrano poezijo Zlatka Smrekarja predsednika PO. BR. RE., ki so ga spremljali harfistka Marta Hari iz Vidma, kontrabasist Michele Spangero iz Gorice in trobentač Sandro Carto po rodu iz Sardinije. mojstri inštrumentov z glasbenoakademsko izobrazbo.
Škoda, da je pozna ura marsikoga odvrnila od obiska. Zato pa je maloštevilno poslušalstvo dobilo dvojno dozo zadovoljstva in potešitve, ki je uro in četrt kot v transu sledilo njihovi neprekinjeni improvitaciji.
Zlatkova, rekli bi teatralična upodobitev besedil, bi spadala na veliki oder. Idrija baje še ni imela takega večera. Velja ga ponoviti. Zlatko ima kljub številnim nastopom še mnogo energije, zamisli in materiala, da privabi in zadovolji občinstvo. Društvo PO. BE. RE. pa tudi.


Za slovo pa objluba, da pridejo še.

Hvala za lepa večera dragi prijatelji, do srečanja!

Ker dober glas ... je s toplim vetrom odjadral na Notranjsko in razdražil zelene oblake.

Čao! Ana BalantičPreberite pa si še Zapis Andrejke Jereb iz KD RIS - Idrija

19. november 2010

NOVEMBRSKE PRIREDITVE


V nizu novembrskih aktivnosti našega Literarnega društva se prvič v širšem smislu pojavlja sodelovanje z zamejskimi Slovenci. Do njega je prišlo na osnovi dosedanjih osebnih stikov z nekaterimi njihovimi člani, ki so se udeležili katerega izmed literarnih usposabljanj. Od pomladi letos pa so ti stiki postali stalnica v našem sodelovanju. V Posočju so namreč ustanovili Kulturno društvo PoBeRe-Posočje, Benečija, Rezija. Njihov namen je pospešiti in utrditi čezmejno sodelovanje s Slovenci na drugi strani nekdanjih meddržavnih meja.

Dne 12. novembra 2010 so nas obiskali pesniki Marjeta Manfreda Vakar, ki je tudi ena od ustanoviteljic tega društva, ter Vojko Rutar, oba iz Posočja, z njimi so gostovali še pesniki iz Benečije Aldo Klodič, Riccardo Rutar in Andreina Trusnagh. Na harmoniki sta jih spremljala Franco in Christopher. V nabito polni idrijski Kavarni , smo lahko prisluhnili pristni beneški govorici izvrstnih pesnikov, ki so s svojo poetiko dodobra zavibrirali atmosfero med poslušalci. Poseben ton sta s svojo čvrsto neposredno govorico harmonik dodala oba glasbenika. Večera se je udeležil tudi dolgoletni častni konzul Republike Slovenije v Trstu profesor Tomaž Pavšič, ki je ob tej priložnosti prebral eno od davno objavljenih pesmi Alda Klodiča v reviji Kaplje.

Večer je povezovala predsednica Literarnega društva Ris Andrejka Jereb, ki se je tudi zahvalila soorganizatorju večera Kulturno umetniškemu društvu Avgust.

Naslednji teden 18. tega meseca je sledil literarno glasbeni happening pod umetniško besedno taktirko pesnika Zlatka Smrekarja iz Društva PoBeRe ob spremljavi odličnih glasbenikov trobentača Sandra Carte , harfistke Marte Hari in kontrabasista Micheleja Spangera. Gostje so maloštevilnemu občinstvu pričarali eno uro in pol nenavadne harmonije besed in glasbene improvizacije. Zlatko pa ima v žepu še polno fiksirja, kot se je sam izrazil. Še dolgo se bo igral z besedami, občudoval neukročene konje in lovil zmaje, kajti zna 'zabiti klin' in je, kakršen je.

Tudi tokrat se je večer razvil ob sodelovanju s KUD Avgust.

Andrejka Jereb (KD RIS iz Idrije)