Organizacija in sodelovanje:

21. marec: Odprto literarno branje na svetovni dan poezije na Vrsnem v Gregorčičevem hramu. Poleg članov in članic KD PoBeRe sta brali tudi članici literarne skupine KD Golobar iz Bovca, nekaj obiskovalk in gospodar Hrama Pavle Gregorčič.

2. junij v Tolminu: MI ZA NAS: ZKD Tolmin je organizirala predstavitev kulturnih društev zgornjega Posočja. Naše društvo je sodelovalo z literarnim branjem pesmi lani umrlega tolminskega pesnika, člana društva Darka Rutarja, s predstavitvijo njegove video projekcije Pravljične reke naših dolin ter z likovnim ustvarjanjem na ulicah in po kotih Tolmina.

20. julij: V sklopu mednarodnega festivala Acque di acqua je društvo samostojno organiziralo glasbeno literarni večer ob jezeru na Mostu na Soči, na katerem so brale: članica MKUD-a, naši članici ter še gostji iz Italije. Za glasbo in ozvočenje so poskrbeli Peter Della Bianca s prijatelji.

24. avgust: Poezija upora v Tolminu. Društvo je v goste povabilo Literarno društvo RIS iz Idrije in KD Rečan iz Lies. Na trgu nas je dvanajst članov in članic omenjenih društev bralo pesmi, pevski zbor Rečan iz Benečije pa je prepeval puntarske in borbene pesmi. Večer smo posvetili 300. obletnici tolminskega punta in vsem ostalim puntom za boljši in pravičnejši svet.

25. avgust: Društvo je skupaj z ZKD Tolmin v sklopu prireditve MI ZA NAS gostilo Beneško gledališče, ki je z lahkotno komedijo že drugo leto zapored razveselilo tudi obiskovalce v Tolminu. Tokrat so igrali Starost nas na straše.

13. september: Predstavitev pesniških zbirk dveh članic društva. V Domu Andreja Manfrede smo ob glasbeni spremljavi Viljema Gergoletija in ob umetniškem vodstvu Dejana Fon Krajnika predstavili novi pesniški zbirki: Jasa svetlobe, Karmen Vidmar in Aladin in mala morska deklica na koncu sveta, Marjete Manfreda Vakar, ter mladinski roman Vonj po kandirani duši naše gostje Alje Furlan. Pri branju je sodelovala tudi članica društva iz Benečije.

9. november: V Domu Andreja Manfrede v Kobaridu smo na Ladinem večeru že tretjič po vrsti brali ljubezenske pesmi. Žal je kantavtor Matej Krajnc moral odpovedati nastop, saj se je ravno tisti dan narava razbesnela; poplavljalo je in močno pihalo. Kot je v navadi, smo tudi tokrat izdali priložnostno brošuro pesmi, ki smo jo podarili tudi obiskovalcem.

7. oktober: Za člane društva smo na Institutu za slovensko kulturo v Špetru izvedli literarno delavnico z lingvistko in pesnico Patricijo Dodič ter pisateljem Tomažem Mahkovicem. Delavnice se je udeležilo dvanajst članic in članov.

Med letom je potekala likovna delavnica likovne sekcije Luna pod mentorstvom akademske slikarke Jane Dolenc. Člani in članice smo gostovali oz. so se udeležili (poleg že omenjenega festivala MI ZA NAS) še Festivala Soške postrvi v Kobaridu (7. september), Festivala Fronta v Kobaridu (poleti), Extempora Pod Krnom, Extempora Vrstno, ena članica pa se je udeležila Področne likovne razstave v Idriji (24. oktobra).

Poleg tega smo se članice in člani samostojno udeležili tudi drugih literarnih srečanj, se prijavljali na različne natečaje, se odzivali na vabila kot gostujoči nastopajoči. Tako smo bili nekateri del literarnega večera Poezija in mir v Sovodnju v Benečiji, posvečenega miru in Ivanu Trinku (22. marec), enako v Idriji, kjer smo skupaj z literarnim društvom RIS v osrednji knjižnici izvedli spominski literarni večer, Trinku v čast (11. april) in podobno. Kot gostje smo brali v stari Gorici, na literarnem večeru Fare voci e tempo in 3. maja, v sklopu festivala Acque di acqua v Prosnidu v Benečiji (31. avgust). Udeležili smo se literarne delavnice z Davidom Bandljem v Tolminu, ki jo je organiziral JSKD Tolmin. Kar sedem članov in članic se je udeležilo literarnega in fotografskega natečaja Tukaj in zdaj (JSKD Tolmin) in na zaključnem večeru v Tolminu svoje pesmi tudi prebralo (28. november). Naša članica se je udeležila tudi natečaja Govorička, ki ga je razpisal Literarni klub Govorica iz Nove Gorice na temo humorne proze ali pesmi v narečju. Zaključni večer z nastopom je bil 15. oktobra v Novi Gorici.

Obiščite nas:

- samo za članice in člane društva

Delovanje Kulturnega društva PoBeRe
v letu 2013