Revija Otočje v Špietru Slovenov

23. april 2012, Institut za slovensko kulturo
Kulturno umetniško društvo Otočje je bilo ustanovljeno jeseni leta 2008. Svoj sedež ima v Stržišču, kjer je doma tudi glavni in odgovorni urednik revije Otočje, ki jo društvo izdaja, Mare Cestnik, pisatelj, potopisec, pesnik…

Pobuda za sodelovanje je prišla z njegove strani in z veseljem smo se odzvali. Revija z mnogimi, pestrimi in zanimivimi rubrikami je z vsako številko delno tudi tematsko obarvana: Afrika, Makedonija, Češka, Slovenci po svetu in … tukaj smo se našli.Poleg del nekaterih tujih in slovenskih literarnih in kulturnih ustvarjalcev znotraj matice, je v reviji objavljenih veliko prispevkov slovenskih piscev iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Poljske in Mehike ter Italije.
Iz Benečije je razmišljanje o pesniškem ustvarjanju v Benečiji Mihe Obita, celotna pesniška zbirka Dohuor an luna Alda Klodiča, pesmi Andreine Trusgnach, Claudie Salamant, Marine Cernetig in Viljema Černa ter zgodbice in prigode izpod peresa Luise Battistig. Iz Rezije predstavitev kulturnega društva Rozajanski dum, Luigie Negri, s Tržaškega pa so objavljene pesmi Marka Kravosa in esej o vprašanjih multikulturalizma in identitete Trsta, Mirana Košute.
Predstavitev revije je organiziral Institut za slovensko kulturo. Pogovor s predsednikom Mitjo Godnjavcem in urednikom Maretom Cestnikom je vodil Miha Obit. Mare je zgovoren človek poln energije, svetovljan, kar se pozna tudi v reviji. Koliko ljudi iz koliko različnih krajev sveta je že našlo svoje mesto v Otočju! Vse to se je čutilo tudi na četrtkovi predstavitvi. Srečanje je bilo, kot je to v Špietru navada, prijetno, prijazno in sproščeno, odzvalo se je veliko ljudi.

Sodelovanje med Otočjem in društvom PoBeRe pa se nadaljuje…

Marjeta Manfreda Vakar


Foto: Jole