GLASBENO LITERARNI RECITAL LJUBEZENSKE POEZIJE

LADIN VEČER, ŽE TRADICIONALNO, V KOBARIDU, 9. november 2012


KD PoBeRe je v sodelovanju z občino Kobarid pripravila že drugi Ladin večer, simbolno posvečen praslovanski boginji lepote, ljubezni in družine.

V domu Andreja Manfrede so v bogatem programu nastopili člani literarne skupine društva iz Posočja in Benečije: Marina Cernetig, Claudia Salamant, Marjeta Manfreda Vakar, Elvira Gaberšček, Margherita Trusgnach, Vojko Rutar, Andreina Trusgnach in Martina Leban. Svoje pesmi so brale tudi gostujoče pesnice: Lucia Gazzino iz Furlanije in literarne skupine društva MKUD Kobarid: Meta Stergar, Polona Stergar in Amadea Berginc. Glasbeni gostji iz GŠ Tolmin, prof. Erika Bizjak in njena hči Hana Bizjak, sta prijetno dopolnili program poezije z izbrano glasbo.

Voditeljica Ina Stergar je vpletla v program izbrano poezijo Kajetana Koviča, Saše Vegri in R.M.Rilkeja in izbran citat Alojza Ihana iz knjige "Vsaka ljubezen je pesem": Ljubezen je brez dvoma prva tema poezije. Kar pomeni, da pesnik pri poslušanju in tipanju sveta nujno naleti na ljubezen. Ne glede na to, kaj je s svojimi občutljivimi besedami začel raziskovati, je v globini vsakega življenjskega pojava taka ali drugačna ljubezen. Niso torej pesniki tisti, ki bi bili nenavadno prepojeni z ljubeznijo; življenje samo je tako ...

Vsi nastopajoči so v dar dobili brošuro pesmi, ki jo je izdalo društvo. Prva pesem v njej, je od Darka Rutarja, pred kratkim umrlega pesnika, člana društva PoBeRe, kateremu je bil večer tudi posvečen. Prav on je namreč pred letom dni idejno izbral ime za Ladin večer.
Iskrena hvala vsem nastopajočim, organizotarjem in obiskovalcem za prisrčen in nepozaben večer!


is