ACQUE DI ACQUA 2012

Mednarodni festival poezije in glasbe

Gorizia, galerija društva Prologo, 7. junij

Večer je bil posvečen Zlatku Smrekarju in njegovi poeziji. Da se je zgodil, gre zasluga njegovemu prijatelju Sandru Carti, glasbeniku iz Tarbija. V prijetni galeriji smo brali njegove pesmi in pesmi posvečene njemu: Antonella Bukovaz, Miha Obit, Francesco Tomada, Giovanni Fierro in Marjeta Manfreda. Bili smo žalostni in srečni hkrati. Ganljivo je bilo videti ljudi, ki Zlatka niso poznali, a jih je pritegnila njegova poezija. Stefano Schiraldi je posebej za ta večer uglasbil nekaj Zlatkovih pesmi in jih zapel ob glasbeni spremljavi kitare. Poleg Stefana in Sandra so igrali še Massimo Croce, Michelle Spanghero in Antonella Macchion. »Sam sem« je naslov videa Anje Medved, ki govori o njem skozi šumenje slapa in krike njegove duše, ujete v življenju, ki mu ni bilo pisano na kožo in iz katerega je pred letom dni tako mlad odšel. Film smo nekateri v Gorizi videli drugič.

To Zlatko

to life you got to promise        
life

if from life
you've asked
life


               Giovanni FierroVergnacco,
Parco delle sculture, 22. junij
Že drugo leto zapored sem bila gostja na branju v furlanski skupnosti, česar sem bila zelo vesela. Tokrat smo bili pesniki v družbi kiparjev s celega sveta, ki so ustvarjali svoje skulpture v Vergnaccu, očarljivem kraju blizu Reane del Rojale (UD). Poleg mene so brali še: Ana Toscano, Francesco Tomada in Miha Obit, ki je poleg svojih pesmi bral tudi pesmi slovenske pesnice Veronike Dintinjane in Lenke Danhelove iz Češke. Miha mi je prijazno pomagal premostiti težave pri sporazumevanju z italijansko govorečim občinstvom, Francescu pa se zahvaljujem za branje italijanskih prevodov mojih pesmi in za njegovo prijazno pozornost. To naše srečanje je bilo okronano z drobno in lepo knjigo Le Parole Scolpite, v kateri so objavljene pesmi vseh, ki smo tisti večer brali in bili brani. Izšla je pri založbi Culturaglobale v Cormonsu.

Druženje se je podaljšalo v blues večer z izvrstno pevko Barbaro Ericco, pevcem Lucom Roncadinom & The short Sleepers Blues Bandom. Obdarjena z lepo rožo, s knjigo in tako zelo prijaznim sprejemom sem se malo čez polnoč srečno in srečna pripeljala domov.  
Most na Soči,
zaliv jezera, 30. junij

»Bi brali letos na barki na Mostu na Soči?« nas je šegavo pogledal Aldo na enem izmed sestankov društva. Takoj smo se zagreli in prav težko smo se nekateri potem sprijaznili, da mala Barka morda le ni najbolj primeren prostor za javno prireditev, na katero je potem v resnici prišlo veliko obiskovalcev, ki jih barka vseh absolutno ne bi mogla sprejeti. A doživetje je bilo kljub temu popolno. Kot bi se znašla v čudovitem filmu o poeziji, glasbi in naravi. Doživetje je bilo vsaj zame tako vizualno. Kar nas je bilo tam, ljudje iz Posočja, Benečije in Italije smo si delili navdihujočo izkušnjo lepote … Renzo Furlano, pesnik, ki je ta dan bral na Mostu na Soči in eden glavnih vodij festivala, se je od nas poslovil pravzaprav s podobnimi besedami: da bo lepota lahko spremenila ta svet… Ta dan je bil poseben tudi za naši pesnici Ino Stergar in Martino Leban, ki sta prvič brali na tem festivalu, prav tako za prijatelja pesnika Svita Valovnika z Vrš pri Čepovanu. Poleg omenjenih sta svoje pesmi brala še Vincenzo Della Mea in Claudia Salamant. Vilinsko vzdušje nam je pričaral odličen trio flavt Pikani: Pia Stergar, Karin Čerin in Nika Lapanja, treh deklet in učenk glasbene šole Tolmin. Besede kasneje na Barki verjetno niti niso bile tako pomembne, pač pa biti skupaj sredi jezera in pluti z barko skozi temo, skupaj praznovati za mizo polno hrane in pijače, poslušati brnenje motorja, opazovati luči na obrežju … Nekaj nas je vztrajalo še do poznih ur. Zasidrani v zalivu smo se rahlo omamljeni od doživetij tistega večera in noči in vina še kar pomenkovali in - tudi račke so imele nekaj od tega.

                                                                                                   Marjeta

Povezave: http://www.flickr.com/photos/enzodm/sets/72157630371366532/

Foto: Vincenzo Della MeaGorizia, 20. julij

Naslednje branje, na katerem je sodelovala tudi  članica našega društva - Marina Cernetig, je bilo 20. julija v Gorici, v parku Basaglia. Poleg nje so brali še pesniki iz Italije in Argentine. Večer je bil jazzovsko obarvan.
2012Vergnacco0001
2012Vergnacco0002
2012Vergnacco0003
2012Vergnacco0004
2012Vergnacco0005
2012Vergnacco0006
2012MostnaSoci0001
2012MostnaSoci0002
2012MostnaSoci0004
2012MostnaSoci0003
2012MostnaSoci0005
2012MostnaSoci0006
2012MostnaSoci0007
2012MostnaSoci0008