Sprehod skozi živosrebrno Idrijo

v Kobaridu, 1. decembra 2011


Pred dobrim letom smo bili člani društva (prevladoval je naš beneški del) toplo sprejeti gostje Literarnega društva RIS iz Idrije. Ostali smo si v srcu in mislih in vedeli smo, da se bomo slej ko prej ponovno srečali. In smo se. Pri nas, v Kobaridu, na prvi decembrski dan.

Že nekaj let zapored se srečujemo na literarnih branjih, tudi v Posočju ob svetovnem dnevu poezije in upam, da bo tako še naprej. V Domu Andreja Manfrede smo se skupaj sprehodili skozi Idrijo z avtorsko poezijo članov RIS-a, video projekciji Mateja Cigaleta in glasbeni spremljavi učencev in učenk tolminske glasbene šole ter spoznavali kulturne in tehnične znamenitosti mesta.
Literarno društvo RIS je bilo ustanovljeno pred štirimi leti. Eden izmed pobudnikov je bil tudi pokojni dr. Jože Felc, ki je predlagal ime, ki je večpomensko. Je krog, prostor, v katerega je človek v davnini stopil, ko je iskal rešitev ali izhod iz stiske, tistim, ki z društvom živijo in dihajo je najbližji pomen risa vzorec, po katerem klekljarica premika svoje klekeljne. Druženje v RIS-u pa ima za vsakega člana in članico zagotovo še čisto svoj osebni pomen.
Literarni projekt Sprehod skozi živosrebrno Idrijo je nastal v letu 2011 in je posvečen vsem rudarjem in njihovim ženam z željo, da spomin na rudarsko tradicijo ne bi zamrl.
V Kobaridu so nam ga predstavili:
Rafael Lapajne, Andra Jereb, Irena Cigale, Slavica Uršič, Dragica Gruden, Vladimir Kržišnik, Tomaž Pavšič, Sabina Eržen, Radica Pahor, Jelka Trček, Dare Likar, Ivanka Gantar, Marta Šavli in Manja Plešnar.
Umetniški recital naših prijateljev se je nadaljeval ob mizi polni dobrot v domačem in sproščenem druženju…

Hvala zbranim v RIS-u, da ste nas obiskali in nam podarili tako zanimiv večer!

Marjeta Manfreda Vakar    


Obiščite RIS tudi na njihovem blogu -

http://ris-idrija.blogspot.com/2011/12/nepozaben-literarni-vecer-v-kobaridu.html